Pisania Bisericii "Adormirea Maicii Domnului"

Istorie Decembrie 29, 2011

Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, s-a ridicat aceasta biserică parohială cu Hramul Adormirea Maicii Domnului între anii 1843 – 1850  peste o alta biserică mai veche, cu acelaşi hram, pentru credincioşii de pe moşia Miclăuşeni cu sprijinul Marelui Logofăt, Vornicul Alecu Sturza Miclăuşanul.

În decursul timpului a suferit mai multe lucrări de întreţinere, dintre acestea putem menţiona cele din 1895, 1948, 1967 şi cea sub conducerea părintelui Vasile Ailoaie din 1977-1979 .

Între anii 2003-2011  sub coordonarea preotului Dan Turcu biserica a fost  refăcută complet în stilul ştefanian cu turla pe pronaos si acoperiş din tablă de cupru. Lucrările costisitoare de mărire, consolidare şi rezidire, pictare, reînnoire şi utilare completă au fost sprijinite prin contribuţia generoasă a credincioşilor din satul Hîndreşti şi cu sprijinul substanţial al domnului Dan Frunză cu familia sa şi a mai multor oameni de bine din alte localităţi.

Între anii 2009 – 2011 biserica a fost pictată în tehnica a fresco de dl. Enache Jenică şi ucenicul său Dumitru Ungureanu. Au mai fost făcute instalaţii de încalzire în pardoseală, clădiri anexe, băi, casă socială cu prăznicar, parc, trotuare şi alei din piatră naturală. Totul a fost înconjurat cu gard din fier forjat şi zid din beton.

Biserica a fost sfinţită pe data de 21 august 2011 de Preasfinţitul Părinte Calinic, Episcop vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei însoţit de un sobor de  preoţi şi diaconi.

Doamne, Cel ce iubeşti pe cei care iubesc podoaba Casei Tale, pomeneşte în Împărăţia Ta pe toţi ctitorii, lucrătorii, ostenitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş.